info@tototravel.com +31 6 54 25 13 07

Indonesië

Indonesië omvat ca 17.000 eilanden. Ongeveer 6000 daarvan zijn bewoond. De officiële taal is Bahasa Indonesia. 90% van de bevolking is islamiet, een klein percentage is christen en op Bali is men overwegend hindoe. Tradities zijn erg belangrijk, respect en groeten zijn essentieel. Aardig of niet, een hartelijke begroeting hoort erbij. Ook zal men al gauw proberen een familielid te bevoordelen. Boos worden, uiten van teleurstelling en dergelijke doet men niet in het openbaar. Dit is duidelijk een vorm van gezichtsverlies. Zorg dat u open vragen stelt. Vraag bijvoorbeeld waar de weg heen gaat, vraag niet: "Gaat deze weg naar... ?", want men zal altijd "Ja" antwoorden.

Java & Bali

Op Java duurt de regentijd van november tot maart. In de overige maanden kan het in het westen en zuidwesten toch nog behoorlijk regenen, meestal kort maar heftig. In het oosten valt echter nauwelijks neerslag. De temperatuur schommelt overdag, net als op Sumatra en Bali, tussen de 24 en 31 graden Celsius.
Op Java is men voor het grootste deel islamiet. Als uw hotel dicht bij een moskee ligt, wat bijna niet te voorkomen is, dan weet u dat 's morgens om 5 uur de eerste oproep voor gebed is (eventueel oordopjes meenemen!). Ook is het mogelijk dat uw chauffeur bij een lange rit, tussen 12.00 en 15.00 uur, even een korte stop maakt bij een benzinepomp (waar bijna altijd een gebedsruimte aanwezig is), om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Bali en Oost-Java kennen ongeveer dezelfde weersomstandigheden en er valt dus, afgezien van de bergachtige streken, weinig neerslag in de droge moesson (april t/m november). De beste reistijd is na het einde van de natte moesson. Dan is alles nog lekker fris en groen. Na de droge moesson is alles dor en bruin verkleurd. Toch is Bali een eiland waar u het hele jaar door naartoe kunt gaan. Ook in het hart van het regenseizoen duren de buien zelden langer dan een paar uur. Langs de kust is het warm met meestal een frisse bries uit zee.
Op Bali is men voor het grootste deel hindoe. Dat blijkt uit het ontzettend grote aantal offerbakjes van bananenblad, gevuld met o.a. bloemen, rijst en wierookstokjes. Zelfs in de meeste luxueuze winkelcentra.

Het tijdsverschil met Nederland is op Java 5 uur en op Bali 6 uur. Tijdens onze wintertijd 1 uur meer.

Vervoer

Er vliegen diverse maatschappijen op Java en Bali. Meestal moet u overstappen in Dubai, Singapore of Maleisië, afhankelijk van de maatschappij waar u mee vliegt. Let hierbij vooral op de totale vluchttijd: die kan door een lange overstapduur nogal oplopen.
Vanuit Jakarta kunt u een binnenlandse vlucht boeken. De meeste zijn via internet te boeken. Zij hebben wel vaak vertraging! Zorg dat u een paar uur speling heeft. Houd er wel rekening mee dat Jakarta 2 vliegvelden heeft en dat de afstand daartussen niet zozeer het probleem is, maar wel de files. De meeste vluchten vertrekken overigens vanaf Sukarno Hatta, maar wel van verschillende terminals, wat bij overstappen een uur kan kosten. Zorg altijd dat u het reçu van de bagagelabel, dat u bij het inchecken krijgt, bij de hand heeft. Hier wordt, bij het verlaten van het vliegveld, vaak naar gevraagd om te voorkomen dat iemand de verkeerde bagage meeneemt.
Het binnenlandse vervoer varieert van bus, trein en auto met privé-chauffeur tot becak (fietstaxi) en paardenkar. Anders dan vaak verteld wordt, kunt u beter geen brommer huren. U bent namelijk niet verzekerd (de brommer wel, maar u niet!). Daarbij dient u een internationaal motorrijbewijs te hebben, want de brommers in Indonesië vallen in de categorie 'motorfiets'. Een helm is ook altijd verplicht.

Paspoort

Controleer altijd of het paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt: het dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Indonesië. Een fotokopie van je paspoort is een uitkomst, mocht je dit document onverhoopt verliezen.

Visum

Voor Nederlandse paspoorthouders is het mogelijk een visum voor Indonesië aan de grens te verkrijgen. Een visum is gratis. Vergeet niet in het vliegtuig alvast uw visum en douanekaart in te vullen!

Vaccinaties

Informeer ruim voor vertrek bij de GGD welke inentingen u nodig heeft. Ook kan men u daar vertellen of er, afhankelijk van de streek die u bezoekt, malariapillen geslikt dienen te worden.

Eten en drinken

De Indonesiërs eten de hele dag door, meestal is rijst de basis. Thuis wordt 's-ochtends gekookt en wie trek heeft gedurende de dag, die pakt daar wat van. Buitenshuis is bijna op iedere plek een eetstalletje te vinden waar men voor weinig geld iets te eten kan kopen. Aangezien dit vaak al lang in de warmte heeft gestaan, is dit voor ons niet aan te raden. Dat geldt ook voor ijs, ijsklontjes, ongekookte melk, rauwe groenten, rauwe vis en schelpdieren en niet verzegelde flessen water. Toch zijn er legio mogelijkheden om kennis te maken met de Indonesische keuken, van ontbijt tot diner. Maar ook als dit even genoeg geweest is, zijn er voldoende andere mogelijkheden. Op Java zult u geen varkensvlees vinden, op Bali echter wel.
De prijzen zijn over het algemeen erg laag, in de 'betere' restaurants wil het echter wel eens wat duurder worden. De prijzen voor bier, en zeker voor wijn, liggen overal hoger dan gemiddeld.

In verschillende kustplaatsen vindt u visrestaurants waar u een keuze kunt maken uit het verse aanbod. Dit wordt direct bereid en meestal geserveerd met rijst en groenten. In de meeste restaurants is ook een wasbak aanwezig, omdat de Indonesiërs vaak met hun vingers (rechterhand) eten en dus eerst hun handen wassen zonder hiervoor naar de toiletruimte te hoeven gaan.
In de meeste plaatsen kunnen de chauffeurs u behulpzaam zijn bij het bepalen van de keuze voor een restaurant.

Fotograferen

U mag bijna overal fotograferen. Op enkele plaatsen kan het zijn dat u daarvoor iets moet betalen, zoals bij heilige plaatsen of bepaalde gebouwen. U mag geen militaire gebouwen e.d. op de foto vastleggen.
Wanneer u personen fotografeert, zoals theepluksters of de zwaveldragers op de Ijen, dan wordt het op prijs gesteld om eerst toestemming te vragen en hen vervolgens te bedanken met 1000 tot 2000 roepia. Meer kan natuurlijk ook.

Internet

In de meeste hotels kunt u internetten. Vaak gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Wel dient u zelf meestal in het bezit van een laptop te zijn. In de grotere of toeristische plaatsen zijn ook internetcafés. Vergeet niet internet uit te zetten op uw telefoon, want anders kunnen de kosten hoog oplopen. Wilt u een simkaart met een databundel kopen, overleg dan even met uw chauffeur. Hij weet de beste mogelijkheden, providers en prijzen.

Hotels

Wij doen ons best om de hotels te boeken in de categorie die u heeft aangegeven. Dit lukt niet altijd. Er zijn plaatsen waar dit niet mogelijk is, zoals bij de Bromo-vulkaan waar het aanbod niet geweldig is. Anderzijds zijn er ook erg mooie hotels op plaatsen waar je ze niet verwacht. Maar bedenk wel altijd dat het een ontwikkelingsland is. Alle hotels bezoeken wij regelmatig persoonlijk en bij twijfel over de kwaliteit zoeken we een ander hotel. Wij proberen ook altijd van te voren aan te geven wat u van een hotel kunt verwachten.

Gids in Sumatra

Ook naar Sumatra?

Wilt u naast Java en Bali ook Sumatra aandoen? Ga dan naar Gids in Sumatra. Zij hanteren eenzelfde non-profit filosofie als Toto Travel, zodat de chauffeurs/gidsen een beter inkomen ontvangen. Toto Travel beveelt Gids in Sumatra van harte aan. Bekijk ook de ervaringen van reizigers.

Deddy

Eén van de chauffeurs/ gidsen van Gids in Sumatra is Deddy. Wij hebben hem zelf mee mogen maken tijdens onze reis naar Sumatra. Zijn enthousiasme, kennis en professionaliteit maakten onze reis tot een fantastische ervaring en we raden hem ten zeerste aan aan iedereen die Sumatra gaat bezoeken.

Ramadan & Nyepi 2024

Ramadan

In 2024 valt de Ramadan van 10 maart t/m 9 april. Aan het eind van deze periode is het erg druk, zijn de meeste bezienswaardigheden gesloten en willen de chauffeurs op tijd terug zijn voor Idul Fitri. Ook na Idul Fitri duurt het een paar dagen voor alles weer op gang komt. Van 1 t/m 15 april rijden wij daarom niet op Java. Op Bali rijden we wel.

Nyepi

Nyepi is het Balinees Nieuwjaar en zal in 2024 op 11 maart worden gevierd. De dag zelf wordt ook wel Day of Silence genoemd. Gedurende een dag ligt Bali helemaal plat. Iedereen dient binnen te blijven. Het is een traditie over het hele eiland en ook toeristen moeten zich hier aan houden.