info@tototravel.com +31 6 54 25 13 07

Route & Excursies

Bij Toto Travel kunt u zelf uw route samenstellen. Wij kunnen u daarin uiteraard adviseren. Ook de excursies die u onderweg wilt doen, kunt u alvast in uw programma opnemen. Wij proberen altijd excursies aan te bieden die er uit springen; excursies die u niet op elke straathoek kunt boeken, ondanks dat de opzet vaak hetzelfde lijkt. Mogelijke routes en aantal excursies zal afhangen van het aantal dagen dat u op Java en/of Bali wilt verblijven en natuurlijk uw eigen voorkeuren.

Bepaal uw route

U kunt zelf uw route uitstippelen. U bepaalt zelf waar uw droomreis start en welke plaatsen u wilt bezoeken. Om u daarbij te helpen hebben we de leukste en mooiste plaatsen voor u uitgelicht.

In Jakarta kunt u een bezoek brengen aan Suda Kelapa, de oude vissershaven met z'n houten zeilschepen die nog steeds in gebruik zijn voor het vrachtvervoer tussen de eilanden. Of het Batavia museum en café Batavia, beetje prijzig, maar erg mooi. Rondom het plein is 's-avonds een grote openluchtmarkt met veel eten, maar ook allerlei koopwaar.

In Bogor staan bij veel gasten de botanische tuinen op de agenda, dat kan op werkdagen ook per auto. In het guesthouse krijgt u direct het ultieme vakantie gevoel na een wandeling door de kampung in de omgeving. Ook kunt u in Bogor een bezoek brengen aan een wayangpoppenmaker en een gong werkplaats.

In de omgeving van Bandung waar u via de Puncakpas komt, is veel te zien. Zo kunt u naar de bamboe muziekschool, de Angklung Udjo, waar u ook nog even mee kunt spelen. Ook is hier nog de Tangkuban Parahu krater en kunt u zwemmen in de warme baden van Lembang. U kunt ook een bezoek brengen aan een thee plantage met bezichtiging van de fabriek. Uit Bandung kunt u met de trein of met de auto naar Yogya gaan, of de route vervolgen via Pangandaran en/of via het Dieng plateau.

In Pangandaran kunt u een van onze excursies boeken, maar ook surfen of snorkelen bij Batu Karas (dagtocht). 's-Avonds kunt u eten bij de vismarkt, waar u uw portie laat afwegen, waarna uw gerecht naar wens bereid wordt. Aan de overkant van de weg, op de rotsen, kunt u overdag zien hoe de vis gevangen worden. Een team van zo'n 15 personen (van oma tot kleinkinderen helpen mee) haalt een net binnen dat een paar honderd meter verder in zee gedropt is. Hierna wordt alles met de hand gesorteerd en verkocht. Maar het hoogtepunt zal de excursie naar het nationaal park en de green canyon zijn.

Vanuit Pangandaran kunt u, op weg naar Yogyakarta, het eerste stuk van de reis naar Cilacap per boot afleggen. De weg is namelijk echt vreselijk. De boot moet besproken worden en de tocht duurt ongeveer 3 uur; net zo lang als met de auto. Het is een oude schuit met overkapping. Sommigen gasten willen oordopjes, andere een kussentje in de rug. De tocht is erg mooi. De auto wacht u aan het eind weer op.

Na Pangandara/Cilacap kunt u via bijv. Wonosobo, het Dieng plateau en de Borobudur naar Yogyakarta. Rechtstreeks naar de Borobudur of Yogyakarta kan natuurlijk ook.

In Yogyakarta kunnen wij u van dienst zijn bij alle excursies zoals de Borobodur, de Prambanan, het Sultan's palace (kraton), waterpaleis of de vogeltjesmarkt. Ook kunt u in Yogya zien hoe men bijv. zilver en batik fabriceert. Tevens verzorgen wij voor onze gasten een wandeling door een kampung in het centrum van Yogyakarta. Hier maakt u kennis met de sociale controle die hier heel normaal is. Gatot, onze becakdriver gaat in de namiddag met u mee om alles uit te leggen. U kunt voorafgaand aan de kampung wandeling een bezoek brengen aan een bakpia “fabriekje”. Een lokale lekkernij. Leuk om te zien hoe ca. 50 jongeren handmatig gevulde koekjes produceren. In de avond kunt u een bezoek brengen aan het Ramajana ballet bij Puriwisata. Eventueel voorafgegaan door een uitstekend Indo buffet.

In Solo zijn diverse bezienswaardigheden. Een van de hoogtepunten is de fietstocht (kan ook per auto) door de kampungs in het buitengebied met bezoek aan diverse home industries waar o.a. dakpannen, arak, tempeh, tofu en gongs gemaakt worden. De tocht kan eventueel gecombineerd worden met een bezoek aan de pasars.

De rit naar Malang (vanuit Solo) doen we meestal per trein. Het scheelt uren in de auto zitten en u komt meer uitgerust aan. Ook is de route per trein erg mooi qua natuurschoon. Malang is een plaats waar u nog veel koloniale architectuur tegen komt, zoals op Ijen boulevard waar het door de hogere ligging prettig toeven is. Toko Oen is een restaurantje met de Nederlandse menukaart van vroeger, een van de must see's (niet om te eten). Ook kunt u een bezoek brengen aan het "colorful village"; een kampung die onder begeleiding van studenten omgetoverd is tot een kakafonie aan kleuren en die door de aantrekkingskracht op toeristen veel beter schoongehouden wordt. De volgende ochtend kunt u voor vertrek naar Bromo nog de bloemen- en vogeltjesmarkt bezoeken.

Op weg naar de Bromo vulkaan stapt u in Tumpang over in een open jeep en rijdt u door een prachtig panoramisch landschap van bossen, landbouw, grasland en vervolgens as-vlaktes naar de vulkaan. Bij aankomst kunt u dan eerst een bezoek aan de krater brengen. Daar is het dan nog rustig. De volgende ochtend om 3 uur kunt u eventueel met een jeep naar het uitkijkpunt voor de zonsopgang en daarna nogmaals naar de krater. Na het ontbijt gaat u door naar bijv. Kalibaru of Ketapang.

In Kalibaru zijn diverse excursies mogelijk. We hebben hier een interessant programma samengesteld welke u o.a. voert langs blikslagers, palmsuiker kokerijen en een plantage zoals je die voor je ziet in de serie 'De Stille Kracht'. Heeft u meer tijd en wilt u de natuur in, dan kunt u een excursie naar Sukamade boeken. Een zware tocht van 5 uur per jeep naar de schildpadden opvang. Hier kunt u op het strand (meestal) de schildpadden spotten die eieren komen leggen. Deze worden opgegraven en in de opvang uitgebroed. Na 10 dagen worden de schildpadjes dan uitgezet. Het guesthouse is erg basic! Zie ook de foto's van Sukamade in het fotoalbum.

Om 4 uur 's-morgens wordt u opgehaald voor een prachtige wandeling naar de krater van de Ijen. De auto brengt u naar het begin van de klim bergop. Deze duurt bijna 2 uur. Onderweg komt u een aantal van de 350 zwaveldragers tegen die 2x per dag zo'n 90 kg uit de krater naar het verzamelpunt beneden dragen voor zo’n € 8 per dag. Erg indrukwekkend en voor ons zelf een van de mooiste excursies.

Voor de kust van Pemuteran ligt Menjangan eiland. Een van de mooiste plekken om te snorkelen. De chauffeur brengt u naar het haventje en in een half uur vaart u met instructeur en uitrusting naar het eiland.

Een van de populairste excursies in Lovina is het dolfijnen spotten in zee. De meeste touroperators gaan om 6 uur in de ochtend. Het is dan erg druk, soms wel 50 bootjes. Daarom hebben wij een afspraak met een schipper gemaakt om deze excursie op een iets later tijdstip te doen, het is dan een stuk rustiger en de dolfijnen worden niet zo opgejaagd. In Lovina ligt uw hotel meestal aan zee. U kunt daar heerlijk relaxen of doorreizen naar Munduk of Sidemen.

Vanuit Pemuteran of eventueel Lovina kunt u naar Munduk reizen. Munduk ligt vrij hoog waardoor het er koeler is. U kunt er de watervallen bezoeken en/of tegen de avond een kookworkshop doen. Veel leuker dan het grootschalige gedoe rond Ubud.

Onderweg naar Sidemen kunt u de apentempel van sangeh bezoeken. Veel rustiger dan die in Ubud. Afhankelijk van de tijd kunt u ook een stop maken bij Jatiluwih, volgens velen de mooiste rijstvelden van Bali en/of de vlindertuin Kupu Kupu. Het hotel in Sidemen is prachtig gelegen tussen de sawa's. We raden aan om hier een dag of meer extra te blijven om zo wat tot rust te komen en alle bezienswaardigheden die er in de omgeving zijn te bezoeken. Dat zijn er veel, zoals Tampak Siring, Goa Lawah, Klung kung of Penglipuran, het waterpaleis van Tirtagangga, de Pura Besakih, Lake Batur of het Bali Aga dorp Tenganan en de olifantengrot Goa Gajah. Samen met uw chauffeur op Bali kunt u per dag beslissen welke bezienswaardigheden u wilt bezoeken. De excursies op Bali zijn meestal exclusief, zodat u veel flexibeler bent in de indeling van uw programma.

Populair in Ubud zijn monkey forest en de traditionele dansvoorstelling 's avonds in het centrum. Ook kunt u hier een fietstocht door de omgeving van Ubud boeken die 25 km bergafwaarts voert (duur ca 2 uur). Deze tocht is onder begeleiding en is incl. ontbijt en prima lunchbuffet na afloop. Ook kunt u in de omgeving van Ubud uitstekend raften. Zowel de fietstour als het raften is inclusief vervoer er naartoe. Naast de genoemde excursies zijn het echter vooral de vele winkeltjes, lokale markt en kunstenaars die Ubud tot een levendig plaatsje maken.

Sanur is een uitstekende plek om af te sluiten met een paar dagen strand en bij te komen van alle overweldigende indrukken. Dit kan ook in het hectische Kuta, maar wij prefereren Sanur. Hier kunt u diverse watersporten beoefenen zoals waterskiën, parasailing, raften, een waterscooter huren of een wandeling op de zeebodem maken. Ook kunt u vanuit Sanur nog doorreizen naar Lembongan eiland waar ook veel surf- en andere watersportmogelijkheden zijn. Een paar dagen naar een van de Gili eilanden of Lombok kan natuurlijk ook.

Kuta is een drukke, hectische en zeer toeristische stad. U vindt hier ook enkele grote winkelcentra. Zoekt u een iets rustiger en gemoedelijkere badplaats, kies dan voor Sanur.

Excursies

Hieronder een aantal leuke excursies die u aan uw reis kunt toevoegen. Neem contact met ons op om kennis te maken met ons complete excursieaanbod.

Snorkeltrip Menjangan Island

Ramadan

Op een half uur rijden van de veerpont vanaf Java ligt Pemuteran. Uw treft hier uw snorkelinstructeur die uw uitrusting en lunchpakket regelt. Met een klein vissersbootje vaar je naar het eiland Menjangan dat deel uitmaakt van het Bali Borat National Park. Absoluut de beste plek op Bali om te snorkelen! Het is er daadwerkelijk prachtig.

Becak of kampung tour Yogyakarta

Ramadan

U gaat per becak in 3½ uur door de binnenstad, de Jalur Alternatif, langs diverse lokale ambachten en kleine bedrijfjes die tofu, tempe, kroepoek en chocolade fabriceren.

U kunt ook een kampung tour doen waarbij u naast de kleine bedrijfjes ook uitleg krijgt over de gewoonten en gebruiken binnen een kampung. Zeer interessant en leerzaam!

Jeeptour naar de Bromo vanaf Tumpang

Ramadan

Vanaf Tumpang gaat u per jeep naar de Bromo. Onderweg passeert u een waterval die u kunt bezoeken. Via bossen en landbouwvelden komt u terecht in de enorme zandzee die de vulkaan omringd. Hier kunt u eerst de krater bezoeken. Het stuk naar de krater toe kunt u ook een paardje huren (neem alleen een goed verzorgd paard).